Премиерът на Унгария Виктор Орбан изглежда готов да блокира решението за

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан изглежда готов да блокира решението за
Коментари Харесай

Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан наподобява подготвен да блокира решението за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз, което би трябвало да бъде взето на Европейския съвет по-късно този месец, написа POLITICO.

" Ясно е, че предлагането на Европейската комисия за присъединението на Украйна към Европейски Съюз е безпричинно и зле квалифицирано ", написа Орбан късно в неделя в X, някогашен Twitter.

" Няма място за това в дневния ред на декемврийския Европейски съвет " добави унгарският министър председател.

Орбан изрично се опълчи на започването на договаряния за присъединение на Украйна, откакто Европейската комисия даде зелена светлина за започване на договаряния за участие през ноември.

Комисията оцени, че раздраната от война Украйна, която към момента се бори против пълномащабното навлизане на Русия, е постигнала задоволителен прогрес, с цел да оправдае започването на договаряния.

Следващата стъпка е водачите на Европейски Съюз да одобрят проект за започване на договаряния от Европейската комисия по време на среща на върха в Брюксел на 14 и 15 декември - в случай че Орбан не наложи несъгласие.

В писмо, изпратено до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел през ноември, Орбан изиска преразглеждане на политиката на Европейски Съюз по отношение на Украйна и заплаши да употребява правото на несъгласие на Унгария, с цел да блокира изплащането на планувана помощ от 50 милиарда евро за Украйна, нарушавайки непоколебимостта на европейската поддръжка за Киев.

Този ход накара Мишел да посети в последния миг Будапеща в опит да облекчи напрежението с унгарския водач и да избави срещата на върха през декември.

Противопоставянето на Орбан идва, когато Будапеща е въвлечена в дълготраен спор с Брюксел, който задържа 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз заради опасения, че Будапеща нарушава европейските стандарти за господство на закона.

В изказването си за X унгарският министър-председател твърди, че дискусиите за участието на Украйна в Европейски Съюз " не съответстват с ползите на доста страни, сигурно не и с тези на Унгария ", и прикани Комисията да " изтегли (своя план) назад, да го приготви вярно и се върне, когато бъде реализирано съглашение. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР